Broker pointy prichádzajú už aj na Slovensko

Broker Point je moderná pobočka, ktorá prepája finančné a realitné služby. Jej potenciálny nový majiteľ môže čerpať benefity nielen podnikateľského, ale aj zamestnaneckého prostredia. O výhodách týchto obchodných miest porozprával Július Rusňák, generálny riaditeľ spoločnosti Broker Consulting, a. s.

Ako vznikla myšlienka Broker Pointov?

Koncept Broker Pointov vznikol pred siedmimi rokmi v Českej republike a až do roku 2022 fungoval pod názvom OK Point. V Česku sme otvorili už viac ako päťdesiat týchto špičkových obchodných miest pre finančné, realitné a bankové služby. V minulom roku sme dokonca získali ocenenie „Franšízor roka 2022“, čo je ocenenie pre najlepší franšízový koncept v Čechách. Tieto výsledky, získané skúsenosti a silný záujem o otváranie ďalších Broker Pointov v Česku nás priviedli k rozhodnutiu rozšíriť koncept aj na Slovensko. Impulzom bolo aj strategické rozhodnutie o zmene názvu OK Point na Broker Point a s tým súvisiaci plán výrazne zvýšiť ich počet.

V čom je  koncept na Slovensku odlišný od toho v Česku?

V rámci Slovenska sme sa rozhodli, že Broker Pointy nebudú fungovať ako franšízy, ale ako samostatné obchodné miesta vlastnené jednotlivými majiteľmi Broker Pointov. Na rozdiel od OK Pointov v Česku nebudeme prevádzkovať vlastné bankomaty, vďaka čomu môžeme byť flexibilnejší pri dizajnovaní interiéru a znižujú sa tým aj vstupné náklady. Celé know-how, obchodný model a dizajn priestorov budú jednotné.

Aká je potrebná investícia a predpoklady na otvorenie vlastného Broker Pointu?

Priemerné náklady na otvorenie sú od 15 000 do 30 000 eur. Závisí to od lokality, veľkosti priestorov a prípadnej investície do rekonštrukcie. Ako firma sme pripravení poskytnúť päťdesiat percent  z nákladov  formou dlhodobej pôžičky. Základným predpokladom a faktorom úspechu je však osobnosť záujemcu, jeho skúsenosti, odhodlanie, ochota pracovať a spolupodnikať s nami. Od nás získava koncept, ktorý mu prinesie finančný, biznisový a osobnostný rast a úspech.

Kto sa môže stať majiteľom Broker Pointu?

Tento model je zaujímavý pre ľudí, ktorí pracujú ako finanční sprostredkovatelia a majú primárnu ambíciu poskytovať špičkové finančné a realitné služby na jednom mieste s malým tímom spolupracovníkov. Druhou skupinou sú ľudia pôsobiaci v realitách, prípadne majitelia realitných kancelárií, ktorí hľadajú lepšie uplatnenie a rozšírenie svojich služieb, keďže realitný trh neposkytuje takú kapacitu rastu ako v posledných rokoch. Ďalšou skupinou sú zamestnanci bánk a poisťovní, ktorí si uvedomujú stále znižujúci sa počet bankových a poisťovacích pobočiek, zároveň chcú však úspešne uplatniť svoje skúsenosti a kontakty. Poslednou skupinou sú zamestnanci korporácií alebo podnikatelia z iných sektorov, ktorí využijú svoje schopnosti v sektore financií a realít, ktorý má dlhodobý rastový biznis potenciál.

Viac informácií na www.brokerpointy.sk.

Uverejnené v časopise Forbes: